Συμβουλές διακόσμησης (Δάπεδα)

Τα χρώματα καθορίζουν κυρίως τη διάθεση του εσωτερικού σας χώρου. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τους σωστούς συνδυασμούς χρωμάτων. Τα χρώματα, το φως και ο χώρος αλληλοεπηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Τα χρώματα του δαπέδου, της οροφής και των τοίχων έχουν σημαντική οπτική επίδραση στο πως βιώνετε το χώρο. Μπορείτε να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, μικρότερο, πιο ευρύχωρο, στενότερο, βαθύτερο, ψηλότερο, φωτεινότερο και ζεστότερο, ανάλογα τις απαιτήσεις σας πάντα υπάρχει η λύση που δένει αρμονικά με το δικό σας χώρο….

Ποια χρώματα να επιλέξετε για το δάπεδο;
Επιλέγετε ένα συγκεκριμένο δάπεδο όχι μόνο για πρακτικούς λόγους, αλλά κι επειδή σας αρέσει ένα συγκεκριμένο χρώμα. Κατά την επιλογή του χρώματος δαπέδου, πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα και την επίδραση άλλων υπαρχόντων ή προγραμματισμένων χρωματιστών στοιχείων στον εσωτερικό χώρο. Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού είναι κάτι περισσότερο από το σύνολο των εκάστοτε στοιχείων. Ολόκληρος ο χώρος αποκτά μια νέα ταυτότητα, μια νέα άποψη πάνω σε δικό της τόνο. Κάθε δωμάτιο είναι διαφορετικό και απαιτεί συγκεκριμένη προσέγγιση, ανάλογα με το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Τα ανοιχτά χρώματα μεγεθύνουν το δωμάτιο και τα σκούρα χρώματα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο. Αυτό είναι γενικά γνωστό, ωστόσο, πώς επιδρά το δάπεδο;

Ανοιχτόχρωμα δάπεδα:
Αν έχετε σκουρόχρωμο χώρο που θέλετε να φωτίσετε, πρέπει να επιλέξετε ανοιχτόχρωμο δάπεδο. Τα ανοιχτόχρωμα δάπεδα αντανακλούν το φως. Έτσι, το δωμάτιό σας θα γίνει φωτεινότερο και θα μεγαλώσει οπτικά. Τα ανοιχτά χρώματα εκφράζουν καθαρότητα και ηρεμία και κάνουν το χώρο διαχρονικό και γεμάτο γαλήνη και αρμονία. Σε συνδυασμό με τα ψυχρά χρώματα των τοίχων, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διακριτικό εφέ. Μην το παρακάνετε όμως: Στα βόρεια και τα δυτικά, εφαρμόζονται τα ακόλουθα: Όσο πιο λευκό είναι το δάπεδο, τόσο πιο ψυχρή είναι η ατμόσφαιρα. Η σκούρα επίπλωση και τα ανοιχτόχρωμα ξύλινα δάπεδα συνδυάζονται πολύ καλά και δημιουργούν εκπληκτικά εφέ. Επιπρόσθετα, τα ανοιχτόχρωμα δάπεδα μπορεί να συνδυαστούν πολύ καλά με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Σκούρα δάπεδα:
Τα σκούρα δάπεδα μια ιδανική βάση για τη δημιουργία αντιθέσεων. Μπορούν να συνδυαστούν τέλεια με τοίχους σε ανοιχτά χρώματα ή με άλλα σκούρα χρώματα που χρησιμοποιούνται για εντυπωσιακό τονισμό και με αξεσουάρ. Αποφύγετε το σκληρό λευκό και επιλέξτε μια απόχρωση λευκού όπως υπόλευκο ή λευκό με μια σταγόνα διαφορετικής βαφής. Που εγγυημένα φέρνει πάντα την διαφορά.  Μπορείτε να ζωντανέψετε το περιβάλλον προσθέτοντας πολύχρωμα αξεσουάρ στον εσωτερικό χώρο. Τα πολλά σκούρα χρώματα θα δώσουν ένα σκοτεινιασμένο εφέ με λιγότερο φως και χωρίς ατμόσφαιρα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ευρύχωρο εφέ συνδυάζοντας ένα διακριτικό και ανοιχτόχρωμο δάπεδο με ανοιχτόχρωμους τοίχους. Τα πιο ανοιχτά και ψυχρά χρώματα θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο. Τα σκούρα και ζεστά χρώματα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μικρότερο.

Ο συνδυασμός χρωμάτων με τα σοβατεπί είναι επίσης σημαντικός. Το δάπεδο φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε πλάτος, όταν τα σοβατεπί έχουν το ίδιο χρώμα με το δάπεδο. Αλήθεια είναι και το ακριβώς αντίθετο: το δάπεδο φαίνεται να είναι μικρότερο, όταν τα σοβατεπί έχουν το ίδιο χρώμα με τους τοίχους.

Σε δάπεδο ουδέτερου χρώματος, π.χ φυσική λουστραρισμένη δρυ, μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε επίπλωση από πολύ σκούρο ξύλο, όπως wenge ή καρυδιά. Πολύ ελκυστική είναι και η ανοιχτόχρωμη επίπλωση με λευκό βερνίκι.